Connect with us

Hi, what are you looking for?

Wonen

Zelf je ruit vervangen doe je zo!

Zelf ruit in woning vervangen

Zelf een ruit in je woning vervangen is een klusje die je prima zelf kan doen. Wel is het van belang dat je, je  hierbij aan enkele basisprincipes houdt. Het glas moet namelijk wel op de juiste manier en met de juiste hulpmiddelen worden geplaatst. Daarnaast is glas natuurlijk scherp, dus het dragen van veiligheidshandschoenen en eventueel een veiligheidsbril is ook geen verkeerd idee. Ben jij benieuwd hoe je zelf een ruit in jouw woning kan vervangen? Lees dan snel verder!

Benodigdheden

Een ruit vervangen is een klusje waar je enkele essentiële gereedschappen en hulpmiddelen voor nodig hebt. Zo is het van belang dat je een stanleymes, beitel en plamuurmes of verfkrabber bij de hand hebt. Ook zal je kit nodig hebben om dit klusje te kunnen klaren.

Afmeting van het glas

Bij een ruit vervangen is het natuurlijk handig om nieuw glas te bestellen. Wanneer je dit gaat doen, moet je de sponningmaat doorgeven. De sponningmaat is een ander woord voor de ruimte in het kozijn, zonder de glaslatten hierbij mee te rekenen. De glasmaat die je nodig hebt is ook wel de sponningmaat min 1 centimeter. Let ook op dat, om de ruit, overal 5 mm speling moet komen. Dit omdat glas door warmte zal gaan uitzetten. Klinkt dit al te ingewikkeld? Laat je ruit plaatsen door een professional, zoals Glashandel Rotterdam. Dan weet je echt zeker dat het nieuwe glas past én dat het goed vervangen wordt.

Hoe ga je te werk?

Als eerst is het van belang om met een stanleymes het kit van het te vervangen glas te verwijderen. Vervolgens kan je met een beitel voorzichtig de glaslatten van het kozijn loswrikken en eventuele spijkers verwijderen. Let er hierbij op dat het glas los in de sponning staat.

Vervolgens is het verstandig om veiligheidshandschoenen aan te trekken en voorzichtig het glas te verwijderen. Hier kan je één of twee zuignappen voor gebruiken. Zet het glas vervolgens veilig weg.

Nu kan je aan de slag gaan met het verwijderen van de kit. Maak ook de sponning en de glaslatten goed schoon.  Borstel vervolgens de sponning goed schoon en zet je kozijn indien de verf beschadigd is in een laag grondverf om het goed te beschermen. Breng een dunne laag kit aan op de randen van het kozijn waar het glas op geplaatst wordt. Plaats vervolgens het glas erop en druk het stevig aan.

Plaats de glaslatten op het glas. Tot slot nog de randen netjes afkitten en je nieuwe ruit is geplaatst!

Om het helemaal af te maken maak je het glas schoon met glasreiniger en ruim je het afval op.

Succes met het plaatsen van jouw nieuwe ruit!

Denk je nu: dat wordt mij te ingewikkeld? Schakel de glashandel Rotterdam en omstreken in. Die professionals zitten al jaren in het vak en helpen je zo.

Lees ook eens...

Zakelijk

Als vrachtwagenchauffeur heb je de mogelijkheid om de open weg te verkennen, nieuwe plaatsen te ontdekken en een cruciale rol te spelen in de...

Geld

Het afsluiten van een mobiel abonnement betreft een serieuze aangelegenheid. Je gaat immers een financiële verplichting aan. Je wilt dan ook vooraf precies weten...

Food & Drinks

Af en toe een wijntje drinken is goed voor het hart. Dit komt door de stof resveratrol die in de schil zit van blauwe...

Shoppen

Sebastian Professional is een van de toonaangevende haarverzorgingsmerken voor mannen. Met een breed scala aan producten speciaal ontworpen voor mannenhaar, heeft Sebastian Professional alles...