De afgelopen tijd zijn de energieprijzen tot ongekende hoogte gestegen. Het tekort aan gas heeft ervoor gezorgd dat we daar veel meer voor betalen en ook nog gaan betalen. Ook het herstel van de economie heeft hiermee te maken. De verwachting is dat de hoge prijzen nog wel even aan zullen houden, maar hoelang nog? Hoe zijn de energiekosten vanaf aankomend jaar en in de iets verdere toekomst? En wat heeft het klimaatakkoord hier voor invloed op?
Gastekort
Er is een tekort aan gas, en daardoor zijn de prijzen gestegen. Niet alleen huishoudens hebben last van hogere rekeningen, ook de productieprocessen in de industriesector worden hierdoor op een veel lager pitje gezet. Dit is vervolgens weer van invloed op de economie. Vervangende brandstoffen voor gas, zoals olie, raken op omdat er ineens een enorme toename is in gebruik. Zo is er ineens een enorme schaarste ontstaan.
Toekomst afhankelijk van aanbod
Wat energie kost over een paar jaar hangt dus voornamelijk af van de beschikbaarheid. Zo lang het aanbod beperkt is en de vraag hoog, zullen de prijzen voorlopig nog wel hoog blijven. Daarnaast stijgt in januari waarschijnlijk ook de belasting op gas terug naar 21
Op korte termijn wordt het prijsplafond op energiekosten van kracht (vanaf januari 2023) en daarmee is er een grens getrokken voor het continue oplopen van de energierekening. Zo betaal je een maximumprijs voor alle energieverbruik die binnen het gemiddelde verbruik valt, en hoger uitvalt dan het ingestelde prijsplafond.
De verwachting is dat energieprijzen in 2025 weer wat lager zullen zijn, maar belastingen op gas zullen er wel blijven.
Energie besparen
Omdat goedkope energie allang niet meer is wat het ooit geweest is, blijft het belangrijk om te besparen om zo de rekening te verlagen. Kosten hangen af van hoe duurzaam en geïsoleerd je woning is. Zo zal het in een goed geïsoleerd huis gemakkelijker zijn om op stookkosten te besparen, dan in een oud huis waar de warmte snel ontsnapt. Maar ook in oude woningen valt er vaak nog wel wat winst te behalen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips, alle verlichting vervangen door LED-verlichting of sluipverbruik verminderen. Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt, kun je ook besparen door je gebruik te verschuiven naar de goedkopere uren.
Wat energieprijzen precies gaan doen in de toekomst is nog lastig met zekerheid te zeggen, wel blijft besparen belangrijk en zal het ingestelde prijsplafond de hoogopgelopen rekening iets verlichten.