Connect with us

Hi, what are you looking for?

Gezondheid

Vitamine D voor de beste functionering van ons lichaam

vitamine d

In dit artikel laten we zien waar je Vitamine D kopen en wat vitamine d is. Vitamine D staat op veel van onze levensmiddelen. Hier staat vaak nog een extra nummertje achter, wat weer een ander deel van deze vitamine representeert. De meest gangbare nummers zijn D2 en D3, welke voornamelijk vanuit voedingsstoffen en synthese door middel van zon gehaald worden. Deze vitamines heeft ons lichaam nodig om op de juiste manier te kunnen functioneren, zodat wij onze dagelijkse werkzaamheden kunnen uitvoeren en gezond blijven.

Een tekort aan vitamine D aanvullen

Vitamine D komt vooral voor in het darmweefsel en botweefsel, maar kan ook in de hersenen, de borst, het prostaatweefsel en de lymfocyten voorkomen. Deze vorm van vitamine zorgt ervoor dat wij ons fit genoeg voelen en dat de functies van ons menselijk lichaam blijven werken. Een tekort aan deze vitamine kan door middel van supplementen aangevuld worden, maar het beste is om dit door middel van voedingsstoffen en genoeg zonlicht binnen te krijgen voor een zo effectief mogelijke werking.

Plantaardige voeding helpt ons lichaam aan vitamines

Vitamine D2 wordt gemaakt vanuit plantaardige voeding of schimmels en kan niet door het menselijk lichaam worden gemaakt. Het is daarom van belang dat je genoeg plantaardige voeding binnen krijgt, zodat het lichaam deze vorm kan opnemen. Zo heb je in paddenstoelen ergosterol, ook wel provitamine D2 genoemd, zitten, wat onder invloed van voldoende UV-licht omgezet kan worden in vitamine D2. Dit maakt in het wild geoogste paddenstoelen een goede bron voor deze vitamine.

Zonlicht draagt bij aan de ontwikkeling

Vitamine D3 halen wij voornamelijk uit dierlijke producten, maar kan ook in de huid geproduceerd worden. Hiervoor hebben wij wel wat zonlicht nodig. Mensen die weinig in de zon zitten of niet vaak buiten komen vanwege werk of ziekte hebben daarom vaak een tekort van deze vitamine. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor onder andere de lever en nieren.

Versteviging van botten door calciumaanmaak

Vitamine D is niet alleen goed voor jouw lever en nieren, maar kan aan meer functies van het lichaam meewerken. Een daarvan is de calciumstofwisseling. Calcitriol bindt zich namelijk aan een vitamine D-receptor, welke het calcium- en fosfaatniveau in het bloed kan reguleren. Daarom is het vooral bij ouderen van belang om een tekort aan te vullen, zodat de botten niet verzwakken. Ook werkt deze vorm van vitamine mee aan het immuunsysteem, hart- en bloedvaten en kan het verschillende vormen van kanker voorkomen.

Geestelijke ziektes hebben ook baat bij vitamine D

Wanneer je veel last hebt van stemmingswisselingen, een depressie of een schizofrenierisico kan dit ook te maken hebben met een tekort aan vitamine D. Iedere dag naar buiten gaan stimuleert de aanmaak van D3, waardoor je jezelf ook weer gezonder zult voelen en hierdoor ook meer zin hebt om dingen te ondernemen in plaats van thuis op de bank te zitten. Het kan daarom goed zijn om jezelf te dwingen om eens per dag naar buiten te gaan om deze vitamines door jouw lichaam aan te laten maken.

Lees ook eens...

Zakelijk

Als vrachtwagenchauffeur heb je de mogelijkheid om de open weg te verkennen, nieuwe plaatsen te ontdekken en een cruciale rol te spelen in de...

Geld

Het afsluiten van een mobiel abonnement betreft een serieuze aangelegenheid. Je gaat immers een financiële verplichting aan. Je wilt dan ook vooraf precies weten...

Food & Drinks

Af en toe een wijntje drinken is goed voor het hart. Dit komt door de stof resveratrol die in de schil zit van blauwe...

Shoppen

Sebastian Professional is een van de toonaangevende haarverzorgingsmerken voor mannen. Met een breed scala aan producten speciaal ontworpen voor mannenhaar, heeft Sebastian Professional alles...