Voor je het weet is het weer zover, de zomer! En bij de mooie weer komt vaak ook gezellig barbecueën kijken. Maar hoe kan je eigenlijk het beste barbecueën? Dat vertellen wij jou in dit artikel!
Plaatsing van de barbecue
Het is van belang dat je de barbecue altijd op een veilig plek neerzet, uit de buurt van kinderen of huisdieren. Zorg ervoor dat je de barbecue op een vlakke en stevige ondergrond neerzet, zodat je verzekerd bent dat deze niet kan omvallen. Let er daarbij ook op dat hij staat op een windvrije plaats en niet in de buurt van brandbare materialen. Wanneer je bijvoorbeeld op de camping staat is het verstandig om uit de buurt van tenten te blijven.
Aansteken
Gebruik nooit prdoucten als benzine of spiritus voor het aanmaken van de barbecue. Hiermee kan je een gevaarlijke steekvlam creëren, die kunnen leiden tot ernstige brandwonden. Gebruik daarom houtskool, briketten of aanmaakblokjes. Strooi een laag briketten of kolen op de bodem en leg naderhand de aanmaakblokjes erop en duw die goed tussen de kolen. Vervolgens kan je de aanmaakblokjes met een lange lucifer aansteken. Doe dit langs de zijkant. Nog een tip, blaas nooit op het vuur! Gebruik hiervoor altijd een waaier.
Hoeveel heb je nodig per persoon
Het is moeilijk om in te schatten hoeveel eten je nodig hebt voor een barbecue. Iedereen eet natuurlijk andere hoeveelheden. Vlees bestellen kan hierdoor lastig worden. Je kan gemiddeld rekenen dat je per persoon ongeveer 250 tot 300 gram vlees nodig hebt. Dat zijn zo’n drie stukken vlees. Voor kinderen kan je hiervoor de helft rekenen. Voor vis- en vleesvervangers heb je meestal wel genoeg aan zo’n 150 gram per persoon. Voor naast het vlees en vis zou je kunnen gaan voor 200 gram groente en 150 gram bijgerechten per persoon.
Veiligheid
Tot slot wil je niet dat mensen ziek worden door het barbecueën. Daarom is het erg van belang om op de versheid van je producten te letten. Wanneer je een vlees pakket gaat bestellen, haal deze dan zo kort mogelijk voor de barbecue op en leg het direct in de koelbox bij thuiskomst. Gebruik ook altijd apart bestek voor rauw en gebakken vlees, zo voorkom je kruisbesmetting. Een handige tip is om verschillende kleuren bestek te gebruiken. Zo weet je zeker dat je, je niet kan vergissen!
Met deze tips kan jij deze zomer heerlijk en veilig gaan barbecueën!
