Of je nou voor jezelf wilt beginnen met als doel om uiteindelijk fulltime zzp’er te zijn, of je naast je huidige baan extra geld wilt gaan verdienen. Er zijn een aantal stappen nodig om een succesvolle freelancer te worden. Hier vind je een globaal stappenplan waar elke freelancer mee te maken krijgt.
Ondernemingsplan
Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te schrijven, maar om doelgericht te werk te gaan is dit toch wel handig. Door hoge, haalbare doelen te stellen voor de komende maanden tot komende jaren, ga je efficiënter werken. Als je als freelancer diensten wilt gaan leveren, bedenk dat voor jezelf waar je over een jaar wilt staan. Ben je van plan om producten te verkopen, dan is het verstandig om een berekening te maken voor de investering die je moet maken om deze producten in te kopen of produceren. Zo kun je vergelijken hoeveel het je kost om de producten in te kopen en voor hoeveel je ze moet verkopen om een bepaalde omzet te behalen.
Eigen website
Om beter gevonden te kunnen worden, kun je actief worden op social media of advertenties kopen. Maar ook zonder budget kun je bekendheid genereren. Met een professionele website laat je zien wie je bent en wat je voor een klant kunt betekenen. Via je website kunnen potentiële klanten ook makkelijk contact met je opnemen. Een website maken is wel een tijdrovende taak en veel freelancers kiezen er dan ook voor om een professionele website te laten maken.
Inschrijven KVK
Je hoeft je niet meteen in te schrijven bij de KVK. Als je op jaarbasis in totaal onder de € 6075,- verdient, hoef je dit niet niet op te geven bij de belasting dienst. Met totaal worden ook echt al je inkomsten bedoeld. Als je dus al een inkomen hebt van € 10.000,- van bijvoorbeeld een parttime baan die je houdt terwijl je als freelancer begint, dan moet je dus je inkomsten wel opgeven bij de belastingdienst!
Zakelijke bankrekening
Om de administratie makkelijker te houden is het aan te raden om een zakelijke bankrekening te openen. Zo kun je meteen je belastingen en btw-bedragen apart zetten. Je hebt meteen inzicht over hoeveel geld je maandelijks kunt opnemen als loon. Vergeet ook niet dat je als freelancer geen pensioen opbouwt en je hier misschien ook wel geld voor opzij wilt zetten.
Netwerken
Klanten vinden kan in het begin vrij lastig zijn. Netwerken kan hierbij helpen. Je kunt actief worden in social media groepen en op LinkedIn of bijeenkomsten bezoeken in de buurt. Deze bijeenkomsten zijn vaak georganiseerde lunches of diners waar je in een groep van ongeveer 10-15 andere ondernemers bijeenkomt om over werk te praten en sparren. Het belangrijkste netwerk is wel je eigen bestaande netwerk, vertel dus iedereen trots en enthousiast wat je doet. Grote kans dat je zoo ook een klant kunt vinden!