Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zakelijk

Stappenplan om als freelancer te beginnen

stappenplan om als freelancer te beginnen

Of je nou voor jezelf wilt beginnen met als doel om uiteindelijk fulltime zzp’er te zijn, of je naast je huidige baan extra geld wilt gaan verdienen. Er zijn een aantal stappen nodig om een succesvolle freelancer te worden. Hier vind je een globaal stappenplan waar elke freelancer mee te maken krijgt.

Ondernemingsplan

Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te schrijven, maar om doelgericht te werk te gaan is dit toch wel handig. Door hoge, haalbare doelen te stellen voor de komende maanden tot komende jaren, ga je efficiënter werken. Als je als freelancer diensten wilt gaan leveren, bedenk dat voor jezelf waar je over een jaar wilt staan. Ben je van plan om producten te verkopen, dan is het verstandig om een berekening te maken voor de investering die je moet maken om deze producten in te kopen of produceren. Zo kun je vergelijken hoeveel het je kost om de producten in te kopen en voor hoeveel je ze moet verkopen om een bepaalde omzet te behalen.

Eigen website

Om beter gevonden te kunnen worden, kun je actief worden op social media of advertenties kopen. Maar ook zonder budget kun je bekendheid genereren. Met een professionele website laat je zien wie je bent en wat je voor een klant kunt betekenen. Via je website kunnen potentiële klanten ook makkelijk contact met je opnemen. Een website maken is wel een tijdrovende taak en veel freelancers kiezen er dan ook voor om een professionele website te laten maken.

Inschrijven KVK

Je hoeft je niet meteen in te schrijven bij de KVK. Als je op jaarbasis in totaal onder de € 6075,- verdient, hoef je dit niet niet op te geven bij de belasting dienst. Met totaal worden ook echt al je inkomsten bedoeld. Als je dus al een inkomen hebt van € 10.000,- van bijvoorbeeld een parttime baan die je houdt terwijl je als freelancer begint, dan moet je dus je inkomsten wel opgeven bij de belastingdienst!

Zakelijke bankrekening

Om de administratie makkelijker te houden is het aan te raden om een zakelijke bankrekening te openen. Zo kun je meteen je belastingen en btw-bedragen apart zetten. Je hebt meteen inzicht over hoeveel geld je maandelijks kunt opnemen als loon. Vergeet ook niet dat je als freelancer geen pensioen opbouwt en je hier misschien ook wel geld voor opzij wilt zetten.

Netwerken

Klanten vinden kan in het begin vrij lastig zijn. Netwerken kan hierbij helpen. Je kunt actief worden in social media groepen en op LinkedIn of bijeenkomsten bezoeken in de buurt. Deze bijeenkomsten zijn vaak georganiseerde lunches of diners waar je in een groep van ongeveer 10-15 andere ondernemers bijeenkomt om over werk te praten en sparren. Het belangrijkste netwerk is wel je eigen bestaande netwerk, vertel dus iedereen trots en enthousiast wat je doet. Grote kans dat je zoo ook een klant kunt vinden!

Lees ook eens...

Zakelijk

Als vrachtwagenchauffeur heb je de mogelijkheid om de open weg te verkennen, nieuwe plaatsen te ontdekken en een cruciale rol te spelen in de...

Geld

Het afsluiten van een mobiel abonnement betreft een serieuze aangelegenheid. Je gaat immers een financiële verplichting aan. Je wilt dan ook vooraf precies weten...

Food & Drinks

Af en toe een wijntje drinken is goed voor het hart. Dit komt door de stof resveratrol die in de schil zit van blauwe...

Shoppen

Sebastian Professional is een van de toonaangevende haarverzorgingsmerken voor mannen. Met een breed scala aan producten speciaal ontworpen voor mannenhaar, heeft Sebastian Professional alles...