Connect with us

Hi, what are you looking for?

Food & Drinks

Proef de heerlijke smaken van wijn

Proef heerlijke smaken wijn

Je hebt misschien al wel eens van het begrip ‘wijn decanteren’ gehoord, maar wat is dat nu precies? In dit artikel leer je alles over deze techniek en hoe je deze kunt toepassen om meer smaak uit je wijn te halen.

Wat is decanteren?

Decanteren is het proces waarbij je wijn overgiet vanuit de fles naar een karaf of decanteerkan. Het doel hiervan kan bij rode wijn zijn om eventuele vaste stoffen in de wijn, zoals sedimenten, te scheiden van de vloeistof. Dit resulteert in een helderdere en soepelere smaak. Een andere reden om wijn te decanteren is om de wijn te ‘beluchten’. Hierdoor wordt het zuurstof gehalte verhoogd en komen er aroma’s vrij die anders verborgen zouden blijven.

Wanneer moet je decanteren?

Hoewel niet alle wijnen baat hebben bij decanteren, kan het voor sommige wijnen echt een verschil maken. Wanneer een wijn bijvoorbeeld erg jong is, kan hij nogal gesloten zijn en minder aromatisch en smaakvol lijken dan hij eigenlijk is. Door hem te decanteren, komt er zuurstof bij de wijn en worden de aroma’s en smaken beter uitgesproken. Ook wijnen die ouder zijn, kunnen gebaat zijn bij decanteren omdat het bezinksel dat na verloop van tijd ontstaat door de jaren heen wordt afgezet en zo voorkomt dat het in de wijn terechtkomt.

Ook bij volle, rijpe rode wijnen die wat langer hebben gerijpt kan decanteren baat hebben, zoals bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon. Deze wijnen bevatten vaak tannines en zuren die de smaak kunnen beïnvloeden. Door te decanteren komen deze stoffen vrij, waardoor de wijn zachter wordt en de aroma’s beter tot hun recht komen.

Hoe decanteer je wijn?

Voor het decanteren van wijn heb je nodig:

Volg deze stappen om de wijn te decanteren:

  1. Laat de wijn minstens een uur op kamertemperatuur staan voordat je gaat decanteren, zodat alle smaken en aroma’s zich optimaal kunnen ontwikkelen.
  2. Zorg ervoor dat de karaf schoon is en spoel deze om met warm water. Droog vervolgens af met een schone doek.
  3. Snij eventueel de folie rond de hals van de fles weg zodat deze gemakkelijker te openen is en verwijder de kurk met een kurkentrekker.
  4. Houd nu de kaars of het felle licht tegen de hals van de fles terwijl je deze langzaam in de karaf schenkt. Hierdoor kun je zien wanneer er sediment uit de fles komt en kun je stoppen met schenken voordat deze in de karaf terechtkomt.
  5. Laat de wijn minstens 30 minuten tot een uur in de decanteerkan staan. Gebruik deze tijd om de tafel te dekken en eventuele andere gerechten voor te bereiden.
  6. Giet de wijn vanuit de decanteerkan in de glazen en geniet van de heerlijke smaak!

Hoe kies je een geschikte decanteerder?

Een goede decanteerder is niet alleen mooi om te zien, maar ook functioneel. Er zijn verschillende factoren waarop je kunt letten bij het kiezen van een decanteerder, zoals het materiaal, de grootte en vormgeving. Voor de beste resultaten is het belangrijk om een decanteerder te kiezen die goed past bij de wijn die je wilt decanteren.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel meer geleerd over het decanteren van wijn en ben je geïnspireerd om het zelf eens te proberen. Wie weet ontdek je wel nieuwe smaken en aroma’s in jouw favoriete wijnen!

Lees ook eens...

Zakelijk

Als vrachtwagenchauffeur heb je de mogelijkheid om de open weg te verkennen, nieuwe plaatsen te ontdekken en een cruciale rol te spelen in de...

Geld

Het afsluiten van een mobiel abonnement betreft een serieuze aangelegenheid. Je gaat immers een financiële verplichting aan. Je wilt dan ook vooraf precies weten...

Food & Drinks

Af en toe een wijntje drinken is goed voor het hart. Dit komt door de stof resveratrol die in de schil zit van blauwe...

Shoppen

Sebastian Professional is een van de toonaangevende haarverzorgingsmerken voor mannen. Met een breed scala aan producten speciaal ontworpen voor mannenhaar, heeft Sebastian Professional alles...