Overstappen. Als je de reclames mag geloven is het het slimste wat je kunt doen, en kun je er bakken vol geld mee besparen. En ook in het nieuws komt het wel eens voorbij, dat steeds meer mensen regelmatig overstappen en dat hiermee geld bespaard wordt. Maar lang niet iedere Nederlander doet dit ook echt. Er zijn ook nog meer dan genoeg mensen die denken ‘het zal allemaal wel, ik zit hier prima’. Ben jij ook zo iemand? Of stap jij juist wel regelmatig over?
Besparen op je vaste lasten
Overstappen, dat doe je vooral om te besparen op je vaste lasten. Er zijn allerlei zaken waarbij je over kan stappen, maar meestal hebben we het over verzekeringen, energie of abonnementen voor bijvoorbeeld telefonie of internet. Voor al dit soort zaken heb je als consument de keuze tussen verschillende aanbieders, die bijna allemaal een andere prijs hanteren. Kiezen voor degene die het goedkoopst is lijkt dus de simpelste oplossing, maar zo eenvoudig ligt het helaas niet. Iedere aanbieder kan namelijk net weer iets anders verkopen, of net iets andere voorwaarden hanteren. Daardoor kun je niet zomaar stellen dat een bepaalde aanbieder voor iedereen de beste keuze is, dat hangt van je persoonlijke wensen en eisen af.
Voor de meeste diensten geldt dat je aan het einde van de looptijd en soms op ieder willekeurig moment over kan stappen. Bij zorgverzekeringen ligt dat anders. De looptijd is daar altijd een volledig kalenderjaar. Dat betekent dat je alleen per 1 januari over kan stappen, en dus niet voor niets aan het einde van het jaar zoveel reclame hierover ziet.
Een andere zorgverzekeraar: verstandig of niet?
Om bij die zorgverzekering te blijven: overstappen kan je aardig wat geld besparen, of je juist een betere verzekering voor hetzelfde geld opleveren. Zit je al een tijd bij je huidige verzekeraar? Dan is even kijken wat anderen te bieden hebben helemaal geen gek idee. Misschien denk je bij de goedkoopste zorgverzekeraar te zitten, maar zijn er inmiddels al partijen die nog een stukje goedkoper zijn. Doordat de premies en de inhoud van de (aanvullende) verzekeringen ieder jaar veranderen is het niet genoeg om eenmalig voor de beste en goedkoopste optie te kiezen; volgend jaar kan dat weer een heel andere zijn.
De voor jou beste zorgverzekering kiezen doe je door de dekkingen onderling te vergelijken. Kijk daarbij ook goed naar wat jij nodig hebt. Leuk als een verzekering orthodontie ruim vergoed, maar als je dat niet nodig hebt en fysiotherapie juist wel, kun je dat net zo goed buiten beschouwing laten. Heb je op een rijtje welke dekking je graag wilt, dan zoek je de verzekeraar die dit het goedkoopst aanbiedt. Wil je het echt goed doen, en ieder jaar zeker weten dat je op de beste en goedkoopste plek zit? Dan herhaal je dit proces ieder jaar wanneer de nieuwe premies bekend zijn opnieuw. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt of niet genoeg, of juist veel te veel dekking hebt.