Ook op werk zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Het kan dus zomaar voorkomen dat er een ongeluk gebeurt op de werkvloer. Maar wat moet je precies doen wanneer jij betrokken bent bij een bedrijfsongeval? Wij zetten de belangrijkste zaken hier voor je op een rijtje, zoals het aanvragen van rechtshulp on demand voor het geval je in conflict komt met je werkgever. Het is belangrijk om te weten dat je er nooit alleen voor staat en er veel manieren zijn om hulp te zoeken, zodat je op een goede manier kunt herstellen na een ongeval.
Meld het ongeluk direct bij je werkgever
Door een bedrijfsongeval bestaat er de kans dat jij je werk tijdelijk of voor een langere periode niet meer uit kunt voeren. Het is dan ook belangrijk dat je dit direct meldt bij jouw werkgever. Je werkgever kan vervolgens de benodigde stappen uitvoeren, zoals het melden van het ongeval bij de arbeidsinspectie en het regelen van de doorbetaling van jouw loon. Krijg je een geschil met jouw werkgever, bijvoorbeeld over doorbetaling tijdens je afwezigheid? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk rechtshulp in te schakelen zodat je geen inkomsten misloopt.
Verzamel bewijsmateriaal
Het is slim om zoveel mogelijk bewijsmateriaal van het ongeluk te verzamelen. Bijvoorbeeld foto’s of video’s van wat er is gebeurd of ooggetuigen die het ongeluk hebben gezien. Dit is belangrijk om als bewijsmateriaal op te kunnen voeren mocht je een schadeclaim in willen dienen. Hou ook een dagboek bij waarin je iedere dag jouw fysieke klachten duidelijk omschrijft, vanaf de dag van het ongeluk. Zo kun je duidelijk maken dat de klachten echt zijn ontstaan door het bedrijfsongeval. Ook kan er zo een betere inschatting worden gemaakt door een medisch expert over hoeveel tijd jouw herstel ongeveer in beslag zal nemen.
Neem de tijd voor jouw herstel
Als je door het ongeluk vanwege gezondheidsredenen arbeidsongeschikt wordt verklaard, is het belangrijk dat je de juiste zorg krijgt. Laat je goed informeren of je in aanmerking komt voor extra zorg, zoals fysiotherapie of alternatieve therapie. Dit kan allemaal bijdragen aan jouw herstel. Neem vooral de tijd om er helemaal bovenop te komen. Als je te vroeg probeert om terug te keren naar werk loop je de kans om jouw taken niet goed uit te kunnen voeren. Zorg er dus voor dat je echt helemaal fit bent voordat je weer aan het werk gaat.