Medebepalend voor de sfeer in een ruimte in bijvoorbeeld een woonkamer of slaapkamer is de manier, waarop en de plek, waar etsen, schilderijen, tekeningen enz. zijn opgehangen. Ook de lijsten, de passepartouts (kleur en vorm van het karton) en de plaats vormen hierbij een belangrijk onderdeel. Door schilderijen e.d. op een bepaalde manier te rangschikken en wat grotere items te gebruiken, kunnen ze erg sfeerbepalend zijn. Vergeet echter niet, dat lijsten en passepartouts belangrijker zijn voor het kunstwerk dan, zoals sommigen schijnen te denken, voor de inrichting van kamer, zaal, kantoor, enz.
Kleur, vorm en materiaal zijn een belangrijk onderdeel voor schilderij, ets, enz. Wanneer we bijvoorbeeld schilderijen van verschillend formaat bij elkaar willen hangen, is het raadzaam uit te gaan van bepaalde lijnen, bijv. boven of onderzijde van de lijsten. De laatste vormen dan een doorlopende lijn. Willen we een tamelijk groot schilderij op een wand aanbrengen, probeer dan al bestaande lijnen aan te houden voor bijvoorbeeld de onder of bovenkant van het werk: bovenzijde van deur, onder of bovenzijde van raam, enz.
Een groep posters, schilderijen, enz. kan, bijeengehangen, wel degelijk als blikvanger werken. Verschillende voorbeelden hiervan vind je, als je oplet, in allerlei tijdschriften. Bedenk ook, dat vooral grote kunstwerken niet altijd opgehangen hoeven te worden aan een wand. Een groot ingelijst schilderij, zomaar tegen de muur staand, kan evenzeer een onderdeel vormen van de ruimte. Bovendien heel gemakkelijk door iets anders te vervangen, zonder de muur/wand te beschadigen of van weer een haak/spijker te moeten voorzien.
(Ook is natuurlijk te overwegen een schilderijrailtje aan te brengen, je kunt dan onbeperkt veranderen).
In een spaarzaam gemeubileerde ruimte zijn vaak afbeeldingen als posters, foto’s, enz. te vinden. Ze behoren bij het huis, verfraaien een ruimte en bijv. foto’s laten ons terugdenken aan vakanties, familieleden enz. Daarom is het zeker niet onbelangrijk, hoe ze worden ingelijst en waar ze worden gehangen. Niet alleen de plek, maar ook de omlijsting is een belangrijk gegeven:
Een tamelijk groot passepartout geeft, vooral op een onrustige achtergrond (bijv. een behang met opvallende patronen), toch die aandacht aan het kunstwerk, die het verdient. Vanzelfsprekend geven we hier de voorkeur aan een effen, neutraal passepartout.
Bij een grotere afbeelding is het beter om een groot kader te gebruiken. Ook hierop zijn weer uitzonderingen. Het is soms heel fraai om bijv. een klein landschapje toch in een groot, stevig kader te plaatsen.
Met een te drukke, d.w.z. rijk versierde, lijst loop je het risiko, dat meer aandacht uitgaat naar de lijst i.p.v. naar de afbeelding.
Gebruik je gekleurde lijsten, let erop, dat de kleur van de lijst zo gekozen wordt, dat a.h.w. één van de kleuren van het kunstwerk in de lijst terugkomt. Belangrijk is ook hier: het aanpassen van de lijst aan de totale inrichting van de kamer.
Smalle lijsten zijn beter toe te passen voor kleine formaten van tekeningen, schilderijen enz. Uiteraard past een bredere lijst beter bij wat grotere formaten.
Een ‘sterke’ ets, hoewel klein van formaat, kan best ook een groot kader hebben de aandacht zal toch naar de ets blijven uitgaan maar bij ‘lieflijker’ voorstellingen zal de lijst de aandacht overnemen, wat niet de bedoeling kan zijn.