Volgens mij was er vijf jaar geleden geen mens bekend met kokosolie en tegenwoordig prijkt er een potje in iedere keuken. Maar wat is kokosolie nou eigenlijk en waarvoor kan je het gebruiken? Is er eigenlijk verschil met kokosvet?
Wat is kokoslie?
Kokosolie is een (voor 90%) verzadigd vet, dat wordt gewonnen uit kokosnoten. Je kan de ‘extra vierge’ variant gebruiken, dit staat voor ‘koudgeperst’. Het voordeel van een koude persing is dat er geen waardevolle voedingsstoffen verloren gaan bij het verhitten.
Het toevoegen van vet aan gerechten verhoogt de opname van de vitaminen A, D, E, K en andere noodzakelijke fytonutriënten. De middellange vetzuurketens in kokosolie maken het makkelijk verteerbaar, geven meer energie en verminderen de vetopslag.
Kokosvet is hetzelfde als kokosolie. Kokosboter bestaat niet, omdat productnaam ‘boter’ beschermd is en alleen gebruikt mag worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit.
Kokosolie in de keuken
Verzadigde vetten zijn hard en onverzadigde vetten zijn vloeibaar. Over het algemeen komen verzadigde vetten van dierlijke bronnen en onverzadigde van plantaardige. Kokosolie is hier de uitzondering op de regel. Een groot voordeel van verzadigde vetten, is dat ze verhit kunnen worden zonder dat de chemische structuur verandert. Dit maakt kokosolie zeer geschikt om te bakken en zelfs te frituren. Dit vet is echter ook koud te gebruiken, denk aan het recept voor chocolaatjes en zuivelvrije kwarktaart, waarbij kokosolie voor binding zorgt.