Kun jij je het al voorstellen om te wonen in een donker huis? Nee, wij gelukkig ook niet. Daarom heeft iedereen wel lampen in huis. Of het nou hang-, tafel-, vloer- of wandlampen zijn, maakt niet uit: licht is essentieel. Toch zou het fijn zijn als we samen leren hoe we er duurzamer mee om kunnen gaan. Dat is niet alleen goed voor de energierekening, het draagt ook nog eens bij aan de duurzame toekomst waar we allemaal naartoe streven. Het is doel is dus om op elk moment van de dag (en nacht!) voldoende licht te hebben, terwijl het een beetje duurzaam is. Hoe pak je dat aan? Hier zijn onze tips!
Kies voor energiezuinige lichtbronnen
Een lamp zet je aan omdat je een ruimte wilt verlichten. Bij het produceren van licht, komt echter ook warmte vrij. Je weet vast wel dat je een gloeilamp nooit aan moest raken als hij aan stond of pas kort uit was, want dan was het bolletje gloeiend heet. Zo heet dat je je vingers eraan kon verbranden!
Deze warmte, die is eigenlijk nutteloos. Niet genoeg om je huis mee te verwarmen, maar slechts een simpel ‘bijverschijnsel’ van de lamp. Daarom zijn we meer en meer op zoek gegaan naar lampen die licht kunnen geven terwijl zij niet of nauwelijks warm worden. Die warmte is namelijk nutteloos, terwijl hij wel energie kost.
Een goed voorbeeld hiervan is LED verlichting. Als je een LED lamp aanraakt dan merk je het al: deze is een stuk minder warm dan bij gloeilampen het geval was. Er wordt dus een stuk minder energie omgezet in nutteloze warmte, waardoor de lamp een stuk zuiniger zijn werk kan doen. Bovendien gaan LED lampen een stuk langer mee dan gloeilampen, waardoor je ze ook een stuk minder snel hoeft te vervangen. Ook dat maakt ze duurzamer, en zorgt ervoor dat je hun wat hogere aanschafprijs meestal met gemak weer terug zal verdienen.
Maak slim gebruik van sensoren
Zuinige lampen kiezen is dus een belangrijke stap als je je woning duurzamer wilt gaan verlichten. Maar er is meer wat je kunt doen. Het is natuurlijk ook zaak om nutteloos brandende lampen zoveel mogelijk te voorkomen. Geen lampen laten branden in ruimtes waar je niet bent, of op momenten waarop het zo licht is dat je geen lampen nodig hebt.
Om dat te realiseren, en er niet steeds aan te hoeven denken, kun je slim gebruik maken van sensoren. Zorg in de gang bijvoorbeeld voor een sensor die automatisch het licht laat schijnen als hij beweging detecteert terwijl het donker is. Dan hoef je nooit meer zelf het licht aan te doen, en ook uit gaat het weer automatisch. Ook op andere plekken, zoals in het toilet kun je gebruik maken van dit soort oplossingen, en sensoren kunnen er ook voor zorgen dat je buitenverlichting op precies de juiste momenten zijn werk doet.
