Connect with us

Hi, what are you looking for?

Wonen

Wat, waarom en hoe afval scheiden?

Wat, waarom, hoe afval scheiden

We produceren jaarlijks aardig wat afval met z’n allen. Vroeger belandde dit op één grote berg, maar tegenwoordig wordt er ook heel veel afval gescheiden. En dat is een stuk beter voor ons milieu! Ben jij benieuwd waarom, wat en hoe je het beste kan afval scheiden? In dit artikel vertellen wij je wat je moet weten over afval scheiden, maar ook welke afvalbakken hiervoor het meeste zijn geschikt!

Wat is het?

Eerst misschien fijn om te weten is wat afval scheiden nou precies inhoudt. Afval scheiden betekent dat je de verschillende soorten afval zoals GFT, plastic en overig afval in een eigen zak of bak verzamelt. Vervolgens worden deze zakken apart afgevoerd. Dit zorgt er voor dat het afval stukken goedkoper en ook beter verwerkt kan worden.

Waarom is het belangrijk?

Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat dit beter is voor het milieu. Wanneer we dit niet zouden doen en al het afval op één grote berg zou belanden, kan het alleen nog maar worden verbrand om er zo elektriciteit van te maken. Hierbij komt er koolstofdioxide vrij, wat niet meehelpt bij het broeikaseffect.

Wanneer afval gescheiden wordt ingezameld, kunnen de recycleerbare materialen eruit worden gehaald om daar weer nieuwe producten van te kunnen maken. Zo wordt er van plastic nieuwe verpakkingen of kratten gemaakt en van oud papier weer nieuw papier.

Welke prullenbak is geschikt?

Nu je weet wat het is en waarom het belangrijk is, wil je waarschijnlijk ook wel weten welke prullenbak dan geschikt is voor afval scheiden. Een prullenbak 3 vakken is hiervan een goed voorbeeld! Dit is een prullenbak met drie verschillende, van elkaar gescheiden, compartimenten. Hierdoor kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om in het ene compartiment GFT-afval te verzamelen, in de andere plastic en in het laatste papier. Ideaal dus voor afval scheiden!

Wat levert het op voor mij?

Wanneer je GFT, papier, glas en plastic apart van elkaar verzamelt en inlevert zal er minder restafval overblijven. Dit zal geld besparen, omdat je betaalt voor het legen van jouw grijze container of voor het inwerpen van afval in een ondergrondse container. Wanneer je afval gescheiden weggooit, is dit meestal gratis. Je kan er dus best nog wat centen mee besparen!

Kortom, het is belangrijk om afval te scheiden voor het milieu. Daarnaast kan het je ook helpen geld te besparen! Wat wil je nog meer?

Lees ook eens...

Zakelijk

Als vrachtwagenchauffeur heb je de mogelijkheid om de open weg te verkennen, nieuwe plaatsen te ontdekken en een cruciale rol te spelen in de...

Geld

Het afsluiten van een mobiel abonnement betreft een serieuze aangelegenheid. Je gaat immers een financiële verplichting aan. Je wilt dan ook vooraf precies weten...

Food & Drinks

Af en toe een wijntje drinken is goed voor het hart. Dit komt door de stof resveratrol die in de schil zit van blauwe...

Shoppen

Sebastian Professional is een van de toonaangevende haarverzorgingsmerken voor mannen. Met een breed scala aan producten speciaal ontworpen voor mannenhaar, heeft Sebastian Professional alles...