Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zakelijk

Dit moet je weten over het samenstellen van een technisch dossier

technisch dossier samenstellen

Op het moment dat je producten maakt of verhandelt die onderhevig zijn aan CE-richtlijnen en verordeningen zul je ervoor moeten zorgen dat je een correct technisch dossier samenstelt. Het technisch dossier moet aan een aantal kenmerken voldoen. In dit artikel zetten we wat belangrijke informatie over dit dossier voor je op een rij.

Wat is een technisch dossier precies?

Bij het CE-markeringsproces hoort ook het samenstellen van het technisch dossier. Het is een verzameling van documenten die horen bij een bepaald product, apparaat of machine. Dit zijn documenten die laten zien dat het product is ontworpen en in overeenstemming is met de vereiste CE-richtlijnen en verordeningen. Daarnaast bevat het technisch dossier ook de beschrijving en gebruiksaanwijzing die horen bij het desbetreffende product.

Voor welke producten is het bedoelt?

Voor ieder product dat onder de CE-markering valt geldt dat er een technisch dossier op aanvraag aanwezig moet zijn. De inhoud ervan hangt af van het product of de machine en de richtlijnen waar het onder valt. Zo kan het gaan om richtlijnen met betrekking tot machines, speelgoed of bijvoorbeeld medische hulmiddelen. Weet je niet goed wat er op jouw product van toepassing is en heb je hulp nodig bij het samenstellen van het technisch dossier? Instrktiv is bijvoorbeeld een professional die zich hierin specialiseert en je kan helpen.

Wie maakt het technisch dossier?

Zoals gezegd kun je een professional in de arm nemen die jou helpt met het samenstellen van het technisch dossier dat hoort bij jouw product of machine. Je kunt het ook samenstellen door bijvoorbeeld een compliance officer in dienst te nemen die grondig onderzoek doet naar jouw product en er voor kan zorgen dat de beschrijvingen en andere informatie voldoen aan de wettelijke CE-richtlijnen.

Wat kan er in een technisch dossier staan?

Wat er in het technisch dossier staat hangt af van het soort product of machine. Over het algemeen bevat het een algemene beschrijving van het product. Deze kan vallen onder meerdere richtlijnen tegelijk en daarom zal er altijd een technisch dossier op maat gemaakt moeten worden. Andere zaken die je erin terug kunt vinden zijn onder andere gedetailleerde ontwerptekeningen, documentatie over de risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing en testrapporten.

Wat is het belang van een technisch dossier?

Er moet een technisch dossier beschikbaar zijn in het geval markttoezichtautoriteiten hierom vragen. Dit kan gebeuren wanneer er onduidelijkheid ontstaat over de veiligheid van een product en de producent de intentie heeft om het product te verhandelen. Daarom is het belangrijk om een juist technisch dossier samen te stellen als je je product of machine binnen de Europese Unie wil verhandelen.

Lees ook eens...

Food & Drinks

Het is voor veel mensen een lievelingsdrankje: koffie! Al hebben we wel vaak de neiging om steeds maar weer hetzelfde kopje koffie te drinken....

Geld

Het afsluiten van een mobiel abonnement betreft een serieuze aangelegenheid. Je gaat immers een financiële verplichting aan. Je wilt dan ook vooraf precies weten...

Food & Drinks

Er gaat niets boven een goede kop koffie. Zeker op het werk. Heerlijke smaak en rijk aroma: wat nog meer? Deze heerlijke kop koffie...

Food & Drinks

Af en toe een wijntje drinken is goed voor het hart. Dit komt door de stof resveratrol die in de schil zit van blauwe...